Anne babalara yönelik çocuk ve ergenlerle doğru iletişim yolları, faydalı bilgi ve öneriler içeren bir blog
17 Ağustos 2018 Cuma
Kurban Bayramı Çocuklara Nasıl Anlatılmalı?
Çok özeldir, çok güzeldir bayramlar.Hepimizin çocukluk anılarında yer alan,her çocuğun özlemle beklediği ve coşkuyla karşıladığı güzelliktedir.Hepimizin bildiği gibi milli ve dini bayramlarımızı farklı coşkularla kutlarız ülkemizde... Bir islam ülkesinde yaşıyoruz ve senede iki kere dini bayram kutluyoruz . Hepimiz de hemfikiriz ki bayramlarımız kültürümüzün o sımsıcak, sevgi dolu ve paylaşımcı vazgeçilmez özel zamanlarıdır . Kurban bayramı da sosyalleşme ve yardımlaşma bağlarını kuvvetlendiren bir bayramdır . Ancak kurban kesimi nedeniyle çocuklarımızın olumsuz olarak etkilenmemesi için bazı hassasiyetler göstermemiz gerekir . Çocuklarda din , ölüm , Allah gibi kavramların 7 yaşından önce kavranması beklenmemelidir. Bu nedenle dini eğitimleri ve soyut kavramlarla ilgili bilgileri özellikle okul öncesi dönemdeyse çocuğumuza somutlaştırarak vermeliyiz. 9 yaşından önce çocuğumuza kurban kesiminin detaylarını anlatmak, dini açıdan gerekliliğinden bahsetmek onun için kafa karıştırıcı ve anlaşılmaz olacaktır. Kurban kesimine çocukların kesinlikle şahit ılmaması gerekir. Bu durum çocuklarda duygusal çöküntüye ve travmaya sebep olabilir. Gerçi bu konuda gerçek travmatik kuşak bizleriz.Günümüzde kurban kesimiyle ilgili önlemler çok güzel alınıyor,çocuklarımızın tanık olmayacakları şekilde özel alanlarda kesim yapılıyor. Çocuklara kurban bayramının sosyal boyutunu anlatmak gerekir. Hz.İbrahim’in kıssasının detaylı bir şekilde 9 yaşından küçük çocuklara anlatılmasının doğru olmadığı kanaatindeyim . Çocuk merak ediyorsa ve ısrar ediyorsa belki şöyle bir açıklama yapılabilir:”Çok çok eskiden Hz.İbrahim isminde bir peygamber varmış. Allah onu o kadar çok seviyormuş ki ona kurban bayramını hediye etmiş. Biz de her sene kurban bayramını kutlar,et alacak parası olmayan ailelere kurban eti vererek,sağlıklı bir gıda hediye etmiş oluruz.”Çocuk sormuyorsa kurban kesimiyle ilgili detay vermemek doğrudur. Bayramların büyüklerin ziyaret edildiği, yardımlaşmaların yapıldığı, birlikte yemeklerin yendiği coşkulu bir zaman dilimi olduğunu anlatın. Her çocuğun hayallerindeki ve anılarındaki gibi yepyeni elbise ve ayakkabıların alındığı, harçlıklarla ve şekerlemelerle heyecan dolu sevinçlerin yaşandığı bayramları onlara anlatın. 8 yaşından sonra soyut düşünmeye doğru yol alacağı için isterse kurban kesiminin detaylarıyla ilgili bilgi verilebilir ama kurbanın kesim anını görmemelidir.Ergenlik döneminde bilinçlilik düzeyi çok arttığı için görmesinde sakınca yoktur ancak duygusal gençler için bunu tavsiye etmiyoruz. İyi bayramlar.
9 Ağustos 2018 Perşembe
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE KORKULAR
Çocukluk döneminde korkuların görülmesi son derece doğaldır. Şiddetli ve süreklilik gösteren korkular ise ciddiye alınmalıdır.Çocuğun süregelen bir şekilde objelerin tümünden korkması, bu korkunun oldukça şiddetli olması, aşırı güvensizlik ve yetersizlik tepkileri göstermesi profesyonel yardım almasını gerektirebilir.
Yaş Dönemlerine Göre Korkular:
Bebeklik döneminde korku yaratan uyarıcılar arasında ses en başta gelir.Bazı bebeklerde yabancı ve tanımadığı insanlara karşı görülen korku tepkisi çok yaygındır.Gürültülü sese karşı irkilme bebeklerde 1,5 – 2 yaşına kadar devam eder. 2-3 yaşlarında ise yalnız yatma, sifon sesi, elektrik süpürgesi sesi gibi uyaranlara korkarak cevap verebilir
Çocukların çevrelerindeki olaylara duyarlılığı ve farkındalığı arttıkça korkuları da değişir.3-4 yaşlarında artık hırsız korkusu, karanlık korkusu, öcü korkusu, hayalet korkusu görülmeye başlanır. 4-5 yaşından sonra korkularda azalma beklenir.5 yaşında artık çocuk daha somut şeylerden korkmaya başlar. Düşmekten, bir yerlerinin kanamasından ve yaralanmaktan korkarlar.Anne ve baba aşırı koruyucu ise çocuğun bu korkusu daha yoğun görülür ve güvensiz bir kişilik sergilemesine sebep olur.
Tam korkuların azalmaya başladığı düşünülürken, yani 6’lı yaşlarda çocukların korkularında yeni bir artış görülür. Odasında tek başına yatmaya alışmış olan çocuk, tekrar annesinin yanında uyumasını isteyebilir, gecenin ilerleyen saatlerinde anne ve babasının odasına gidebilir.
Bu yaşlarda korkular artış ve değişkenlik gösterir.Çünkü çocuğun sosyal yaşantısı başlamış, çevresindeki olaylara karşı duyarlılığı da artmıştır. Arkadaşlarından, öğretmenlerinden ve çevresindeki diğer bireylerden gördükleri korkularını şekillendirir. Anne ve babayı kaybetme korkusu en çok bu yaşlarda görülür. Çocuğun ölüm kavramını da kavramaya başladığı 6’lı , 7’li yaşlar sevdiklerini kaybetmek korkusunun da yoğun bir şekilde görülmeye başladığı yaşlar olur. Aynı şekilde arkadaşlarından duyduğu hayalet, cadı hikayeleri ve izlediği korku içerikli yayınlar da çocuğun korkularını şekillendirir.
9 yaşlarında çocuklar daha gerçekçi korkular yaşamaya başlarlar.Kişisel endişeler ve okulda başarısız olma gibi...Yükseklik, yangın ve deprem korkusu da bu yaşlarda sık görülür.
Çocuklarda Korkuların Sebepleri Neler Olabilir, Korkular Neden Oluşur?
Çocuklarda korkunun en önemli nedeni korkutulmaktır. Çevrelerindeki kişiler ki bunlar genellikle arkadaşlar bazen de diğer aile bireyleri olabilir, onlara çevrelerindeki durumlar hakkında korkutucu bilgi verebilmektedir.Bu davranış çoğu zaman çocukta davranış değişikliği oluşturma, bazen de eğlenme amaçlı yapılmaktadır.
Çocukların yaşadıkları olumsuz deneyimlerde, günlük yaşantılarında korkmalarına sebep olabilir. Düşerek yaralanma, havuzda ya de denizde hatta banyo yaparken su yutma, köpek tarafından kovalanma,kedi tarafından tırmalanma gibi...
Çocuklar küçük yaşlarda pek çok şeyden nasıl korunacaklarını bilmezler. Bunun için ebeveynlerinin ve diğer büyüklerinin yardımına ihtiyaç duyarlar.Bu nedenle özellikle ebeveynlerin yaklaşımı önemlidir.
Korkuyu eğitimde bir araç olarak kullanmak anne ve babaların en sık yaptıkları hataların başında gelir.Çocuğun olumsuz davranışını değiştirmek ya da istenilen davranışı sağlamak için çocuğu korkutma yolunu seçebilir.Buna bir bakıma, tehditle korkutarak amacına ulaşmaya çalışır da diyebiliriz.Nasıl mı?Mesela, çocuk uslu durmadığında “seni doktora götürürüm, iğne yaptırırım “ gibi...
Çocuklarda korkuların oluşmasının önemli bir sebebi de, onların taklit yoluyla yaşamı öğrenmeleridir.Anne be babaların korkularının çocuğa geçmesi bu nedenle son derece doğaldır.Hayvan korkusu, yükseklik korkusu, karanlık korkusu gibi pek çok korku çocukta bu şekilde oluşabilmektedir.
Bazen de çocuk çevresindeki kişileri kontrol etmek ve onların ilgisini çekmek için de korkularından vazgeçmek istemeyebilir.Korkuları anne ve babayı etkilemek için etkili bir yol olarak görür. Bu nedenle çocuğun yaşadığı korkunun neden kaynaklandığı ve anne babalık rollerimizi nasıl yerine getirdiğimizle ilgili farkındalığımızın yüksek olması gerekir.
Mükemmelliyyetçi anne ve babaların çocuklarında korkular daha çok görülmektedir. Aşırı titizlik, aşırı beklentiler ve istenilen sonuca ulaşmak içinebeveynin gösterdiği eleştir, azarlanma vb. davranışlar çocukta pek çok korkunun gelişmesine sebep olabilir. Polisle , öğretmenle korkutmakta çocuğun otoriteye karşı direnç ve korku geliştirmesine sebep olabilmektedir.
6 Ağustos 2018 Pazartesi
Lgs yerleşim
Okullar açıldıktan sonra alınan kararlarla değiştirilen sistem .Kafası karışmış gençler ve aileler ...Liselere giriş sistemi fiyaskoyla sonuçlandı.Yerel yerleştirmelerde her şey birbirine girdi. Kayıt alanında görülüp tercih edilen okullar biranda yerleştirmelerde kayıt alanı doşında oluverdi. Ortaöğretim başarı puanı hiç oldu.Gençler hayal kırıklığı ve üzüntü içinde ...Bugün ikinci yerleştirmeler başlayacak . İlk önce yerleştirilemeyenler tekrar tercih yapamayacaklar deniyordu şimdi yapabilirler deniyor...Her neyse Milli Eğitim Bakanımız olaya el koydu . Sorumlular cezalandırıldı.Yerleştirme kriterleri değişti . Okulda başarılı olup da ”ödülümüz bu mu olacaktı” diyen açıkta kalan öğrencilere yapılan haksızlık bu kez düzeltilecek gibi .Haydi bakalım,hayırlısı..
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)
-
Çocuklarda soyut düşünme, felsefik yaklaşımlar gösterme 12 yaşından önce mümkün olmuyor . Piaget nin “soyut işlemler dönemi” olarak adlandır...
-
İyi niyetli ve yardımsever bir arkadaşımla bir gün doğada gezinirken, kozasından çıkmaya çabalayan bir kelebek gördük. Kelebek kozanın lif...
-
Merhaba sevgili anne babalar. Bugünkü konumuz ev ödevleri ... Ev ödevi , çocuğun okul saatleri dışında evinde yapması için öğretmenleri tar...
Bu Blogda Ara |